آموزش شنا به خردسالان ( 1. آشنایی با آب )
حداقل سن :
فرزند شما باید حداقل شش ماه داشته باشد
سطح مهارتی :
در بخش آشنایی با آب آموزش شنا به خردسالان توسط والدین ، فرزند شما یک تازه کار است . شما باید با او در خانه و حمام بازی کرده باشید تا فرزندتان به آب عادت کند ، فضای جدید را ببیند ، در آن بازی کند و خود را با آن تطبیق دهد . تمام شناگران تازه وارد باید از این قسمت شروع کنند چه یک کودک شش ماهه عاشق آب باشد چه کودکی که به سختی راه میرود ، و چه یک کودک سه ساله بد خلق و عصبی باشد . البته کودکان سه یا چهار سالهی تازه کار نیازمند تطبیق پذیری خاصی هستند .
هر وقت کودک شما به بازی کردن در حمام عادت کرد و شما نیز بدون استرس و در آرامش کامل او را با استخر آشنا کردید ، حال میتوانید برنامه آموزشی خود را برای یک جلسه ۳۰ دقیقهای طراحی کنید . این برنامه هم باید شامل بازیهای تطبیق پذیری با آسیب و هم چنین اصول پایه مهارتهای شنای گفته شده در این بخش باشد . مهارتهای جدید را همان طور که در این بخش نشان داده شده توضیح دهید . زمانی شروع به آموزش مهارت جدید کنید که کودک شما پس از روزها یا هفتهها و یا حتی ماهها مهارت قبلی را به صورت کاملا حرفهای انجام دهد .
در پایان این مرحله ، کودک شما باید قادر به اجرای کامل در بالاترین سطح مهارتی باشد . اگر چه برنامه آموزشی شما خط مشی را تعیین میکند ، اما همیشه آموزش خود را بر پایه سطح توانایی یادگیری ، حالات و راحتی کودک برنامه ریزی کنید . به خاطر داشته باشید که این برنامه موجب پرورش شخصیت کودک نیز میشود . اگر کودک شما یک روز تمایلی به اجرای یک تکنیک نداشت ، او را مجبور به انجام آن حرکت نکنید ، بلکه تکنیک دیگری را که کودک با آن آشناست انتخاب کرده و زمان زیادی را درون آب ، بازی کنید .
مقالات مرتبط : آموزش شنا کودکان
برنامه آموزشی :
- گرم کردن ، سه تا پنج دقیقه .
- تمرین دست و پا زدن های متنوع
- سر دادن روی آب
- فرو بردن گونه
- چرخاندن صورت
1 ) گرم کردن :
ایستگاههای این چرخه را به صورت گفته شده در ذیل سازماندهی کنید . ۳ – ۵ بار هر کدام را تکرار کنید و در هر ایستگاه تنها چند دقیقه توقف کنید .
- ایستگاه آب پاشی
- پریدن از بلندی ( هر دور یک بار )
- بازی گرفتن توپ به شکل مناسب
این بازی شامل هل دادن و گرفتن کودک توسط یکی از والدین به سمت فرد مقابل میباشد . پس از آشنا شدن و انجام یک سری تمرینات زیرآبی مطابق برنامه به مرحلهی بعد بروید . البته برخی از مهارتهای زیر آب باید حداکثر یک تا سه بار در هر تمرین انجام شوند همین طور که شما در حال چرخیدن در ایستگاهها هستید ، از برخی تکنیکهای روی آب استفاده کنید تا کودک شما مدت زیادی را با تمرینات زیر آب نگذارند .
- هل دادن روی آب
- حداکثر ۳ تا ۵ بار زیرآبی
- حداکثر ۱ تا ۳ بار دور زدن در ایستگاه
- حداکثر 1 تا ۳ بار نفس گیری
- حداکثر ۱ تا ۳ بار شنای زیر آب به همرا حمایت و کنترل
- حداکثر ۳ تا ۵ بار شنای زیر آب بدون کمک
2 ) دست و پازدن های متنوع :
در بخش آشنایی با آب آموزش شنا به خردسالان ، کودکان به طور غریزی با یک رفلکس پا شبیه قورباغه یا دلفین متولد میشوند که معمولا این رفلکس در سن بین ۶ تا ۱۲ ماهگی از بین میرود و یک الگوی حرکتی تصادفی ناقص با اندک حرکات بالا و پائین جایگزین میشود ( موج گون ) . بین زمان از بین رفتن رفلکسهای پا و شروع الگوی فرا گرفته شده هیچ گونه پا زدنی وجود نخواهد داشت و کودک شما تنها روی آب سر میخورد . در این جا اگر شما می خواهید کودک خود را تشویق به پا زدن کنید این گونه بازیها راه بسیار مناسبی برای ایجاد انگیزه در او می باشند .
- بخش اول
در آبی به عمق فاصلهی کمر تا سینه خود به ایستید و کودک خود را روی آب نگه دارید . یک اسباب بازی شناور یا توپ را به فاصله ۹۰ تا ۱۲۰ سانتی متری قراردهید ، همین طور که او را در آغوش خود گرفتهاید ، وی را تشویق کنید که به سمت توپ حرکت کند و آن را بگیرد و همزمان او را به آرامی به سمت آن هل دهید ، هر تلاش او برای پا زدن را تشویق کنید یا به او جایزه بدهید و زمانی که اسباب بازی با توپ را گرفت دوباره به او جایزه بدهید .
- بخش دوم
در صورتی که کودکتان هیچ علاقهای به دنبال کردن اسباب بازی ندارد ، پس حتما بازی دنبال بازی را دوست دارد . در این جا کودک خود را مثل بخش اول نگه دارید ، ولی باید فرد دیگری در مقابل شما به ایستد و کودک را تشویق کند که پا بزن و منو بگیر . فرد مقابل باید به آرامی جلو بیاید تا کودک بتواند او را بگیرد و در نهایت به عنوان جایزه میتواند کودک را در آغوش بگیرد .
– اهداف و نکات آموزشی :
اگر فرد دیگری را در استخر میبینید که پا می زند او را به کودک خود نشان دهید و بگوئید پا بزن پا بزن .
برای هر گونه تلاش کودک برای پا زدن او را تشویق کنید و به او فرصت بدهید ، اما هیچ گاه برای پا زدن ، پای کودک خود را نگیرید و تکان ندهید .
قلقلک دادن کف پای کودک شاید بتواند موجب حرکت پا زدن در وی شود .
ثبت نام کلاس آموزش شنا : کلاس آموزش شنا
3 ) سردادن روی آب
عمل سادهی سردادن کودک روی سطح آب باعث آشنایی او با آب شده و حس اعتماد را در وی ایجاد میکند . این نوع سردادن ابتدایی در این فصل استفاده خواهد شد و در نهایت موجب میشود کودک شما توانایی شنا کردن مستقل و بدون کمک بین والدینش را پیدا کند . سازماندهی یک الگوی تکراری و معمولی ، به کودک شما کمک میکند تا همان طور که با فعالیتهای سرخوردن روی سطح آب آشنا شده و حس اطمینان و اعتماد در وی پدیدار میشود ، با مهارتهای جدید نیز سازگاری پیدا کند .
– اهداف و نکات آموزشی :
وضعیتهای سر خوردن متفاوت را در یک موقعیت بدون ترس و واهمه و به آهستگی تشریح کنید . کودک خود را به سُر خوردن از یک نفر به نفر دیگر عادت دهید . این مهارت جدید را همان طور که کودک را به سمت نفر مقابل سُر میدهید در حین بازی گرفتن توپ تمرین کنید .
- بازی گرفتن توپ را به عنوان یکی از بخشها یا ایستگاههای فعالیتهای چرخشی بازی کنید و از کودک خود بخواهید که توپ یا اسباب بازی مورد علاقهاش را بگیرید . در استخری به عمق کمر تا سینهتان به فاصلهی دو تا سه فوت ( ۶۰ تا ۹۰ سانتی متر ) از یار مقابلتان به ایستید . کودک را به سمت نفر جلو سُر دهید و اسباب بازی را با فاصله پرتاب کنید . بعد کودک را به گرفتن اسباب بازی تشویق کرده و سپس او را به سمت نفر دیگر سُر دهید . کودک شما ممکن است با پا زدن و یا سر خوردن روی آب ، خود را به نفر مقابل برساند .
- نفر مقابل باید دستانش را باز کند و آماده گرفتن کودک باشد و کودک را با یک اسباب بازی تشویق کند . بعد از تشویق و جایزه دادن ، او باید به سمت سطلی در کنارهی استخر بچرخد ، پس کودک را به پا زدن به سمت سطل و انداختن اسباب بازی در آن تشویق کنید .
4 ) فرو بردن گونه در آب :
برخورد نرم و آرام آب به گونهی کودک شما یک روش فوق العاده برای ایجاد حس آبی است که با صورت او در تماس میباشد . پس از عادت دادن کودک به آب در حمام ، شما میتوانید صورت کودکتان را به آب استخر نزدیک کنید تا برای اولین زیرآبی آماده شود .
– اهداف و نکات آموزشی :
زمانی که کودک شما از بازیهای روی آب لذت برد حال به عنوان قسمتی از بازی گرفتن توپ ، شما میتوانید فرو بردن گونه در آب را جایگزین آن کنید . اگر احساس کردید کودک شما مقاومت میکند ، دست نگه دارید و پس از آموزشهای بیشتر دوباره تمرین را انجام دهید .
- در استخری به عمق کمر تا سینه به ایستید و کودک را در وضعیت سرخوردن نگه دارید . او را ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر بلند کنید به گونهای که در وضعیت ایستاده قرار گیرد و تنها پاهای او درون آب باشد . به آرامی کودک را از جلوی خود به کنار بیاورید .
- در حین آوردن کودک به کنار ، مچ خود را بچرخانید به طوری که به یک طرف بچرخد و او را به سمت آب بیاورید . پشت سر ، گوش ، لب و گونه او را به درون آب ببرید . حرکت دست خود را ادامه دهید و اجازه دهید صورت او بر روی سطح آب بلغزد . سپس او را بلند کنید و در طرف مقابل حرکت را تکرار کنید . زمانی که کودک از برخورد آب با گونه اش احساس خوشایند داشت ، حال گوشهی لب او را با آب تماس دهید ( برای آماده شدن برای مهارت نفس گیری )
5 ) چرخاندن صورت :
در آموزش شنا به خردسالان ، زمانی که کودک شما فروبردن گونه در آب را به راحتی انجام داد و احساس خوشایندی داشت ، حال او برای اولین زیر آب رفتن آماده شده است ، البته به اندازهای که تنها صورت او اندکی زیر آب برود . در صورتی که کودک شما در کل زمان تمرین و یا در زمان اجرای حرکت احساس ترس داشت ، باید برای ایجاد سازگاری بیشتر به بخش آب پاشی برگردید .
-
- در استخری به عمق کمر تا سینه با فاصله ۹۰ تا ۱۲۰ سانتی متری از فرد مقابل به ایستد کودک را در وضعیت سُرخوردن نگه دارید سپس او را ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر بلند کنید به طوری که در وضعیت ایستاده با پاهای درون آب قرار گیرد . مچ خود را بچرخانید و او را از مقابل بدن خود به کنار بیاورید و او را به سمت سطح آب پائین آورید تا گونهی او به درون آب فرو رود . برای حفظ حرکت به صورت مرحلهای و آرام مراحل را بلند تکرار کنید: بلند کردن ، برخورد با آب ، چرخش ، بالا آوردن .
- همان طور که او از جلوی شما عبور میکند ، مچ خود را بچرخانید تا صورت او با آب تماس پیدا کند و دهان و چشمهای او اندکی در آب فرو برود ، سپس او را از آب بیرون آورده و به فرد مقابل بسپارید . او نیز باید توجه کودک را به یک اسباب بازی یا فعالیت جدیدی جلب کند ، به او جایزهای بدهد و به سرعت هر گونه احساس ناخوشایندی یا سرفه را در کودک بررسی کند .
– اهداف و نکات آموزشی :
زمانی که کودکتان از فروبردن گونه در آب لذت برد به عنوان قسمتی از بازی گرفتن توپ ، آن حرکت را به همراه حبس نفس جایگزین کنید . اگر کودکتان سه ساله یا بیشتر است ، فرو بردن صورت در آب را تمرین کنید .
دیدگاهتان را بنویسید